Работа в Германия

В тази статия сме събрали най-честите въпроси, които емигрантите и чужденците имат за здравеопазването в Германия. Може ли всеки чужденец да кандидатства за немското обществено / задължително здравно осигуряване (gesetzliche Krankenversicherung)? Имате ли нужда от работа, за да получите здравно осигуряване в Германия? Дали частното здравно осигуряване наистина по-добро от общественото здравно осигуряване в Германия? Намерете отговори по-долу.

#1 Каква е здравноосигурителната система в Германия?

Всеки, който се премества в Германия се изисква да има здравна застраховка. Има правно задължение за всички да имат здравно осигуряване в Германия.

Здравната система на Германия е една от-добрите в света. Трябва да имате или публично или частно здравно осигуряване. Ако останете в Германия за постоянно, здравна застраховка за пътуванене е достатъчна. Повечето германци са членове на застрахователната компания на общественото здраве в Германия (GKV). Докато времето за чакане за застрахованите членове на общественото здравноосигуряване могат да бъдат по-дълги, отколкото за частно осигурените пациенти, качеството на лечение на немското обществено здравно осигуряване все още е изключително добро.

#2 Как да видя доктор в Германия? Не говоря немски!

Искате да видите доктор в Германия, но не говорите немски? Има нещо, което можем да Ви посъветваме: станете член на AOK обществено здравно осигуряване. Можете да промените доставчика си на здравноосигурителни услуги. AOK е единствената обществена здравноосигурителна компания в Германия, която специално помага на новодошли чужденци. Те говорят 17 езика и дори имат гореща линия. Можете да използвате горещата линия, ако търсите англо-говорящ личен лекар, например. Не само, че ще потърсят за такъв в района Ви, те ще Ви запазят час. Така че няма нужда да звъните на различни лекари, което Ви спестява ценно време и неудобството от това да говорите немски по телефона.

#3 Какво е ‘Gesetzliche Krankenkasse’?

Gesetzliche Krankenkasse или Krankenversicherung е немското обществено здравно осигуряване. Всъщност публичното здравно осигуряване е в сърцето на отличната немска система за здравеопазване.

В момента има общо над 200 доставчици на здравни услуги за обществено здравно осигуряване. Те нямат право да таксуват повече от това, което е посочено от държавата, така че услугите и таксите са приблизително еднакви за всички публично здравноосигурителни услуги. AOK е най-големият доставчик на здравни услуги в Германия. Той е и единственият, който предоставя услугите си на 16 езика. Като такъв, той е най-популярният здравноосигурителен доставчик на услуги за новодошлите в Германия.

#4 Всеки ли може да получите обществено здравно осигуряване в Германия?

Не всеки може да получи общественото здравно осигуряване в Германия. Следните хора обикновено могат да кандидатстват за обществено здравно осигуряване в Германия. Вижте следващата точка за повече информация все пак.

Кой може да кандидатства за обществено здравно осигуряване в Германия:

√ Всеки с договор за работа
√ Студенти
√ Самоназначени с доход
√ Регистрирани като безработни (само, ако сте от определена държава, виж №5)

#5 Аз съм безработен. Мога ли да получа общественото здравно осигуряване в Германия?

Гражданите на някои страни от ЕС може да са в състояние да влязат в системата за обществено здравно осигуряване в Германия, дори когато те не са наети в Германия. От май 2011 г., гражданите на Латвия, Естония, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Унгария имат това право - но само, ако могат да докажат, че са били членове на нормативно здравно осигуряване в родната си страна. Например, ако сте унгарец и можете да докажете, че сте били член на унгарското задължително здравно осигуряване, преди да дойдете в Германия, и след това можете да покажете този сертификат на доставчик за немското задължително здравно осигуряване, те трябва да Ви приемат като член - дори и да не сте наети на работа в Германия. Ако не сте от една от тези държави и не сте на работа, тогава ще трябва да получите частно здравно осигуряване.

#6 Какво е частното здравно осигуряване в Германия?

Получаване на частно здравно осигуряване (частна Krankenversicherung) обикновено се изразява в малко по-високо качество на лечението, в пъти по-малко чакане и индивидуално фиксирани членски вноски. Ако получите частното здравно осигуряване, членовете на вашето семейство не са застраховани автоматично, какъвто е случаят с нормативното здравно осигуряване. Всеки един от тях трябва да получи частното здравно осигуряване отделно. Кандидатстването за частно здравно осигуряване може да е сложно, тъй като частните доставчици на здравно осигуряване понякога гледат Вашата медицинска история, за да се изчисли членския Ви внос. .